На 15.02.23г. бяха регистрирани смущения на геомагнитното поле на територията на

...
На 15.02.23г. бяха регистрирани смущения на геомагнитното поле на територията на
Коментари Харесай

Задава се магнитна буря. Кога ще ни мъчи

На 15.02.23г. бяха регистрирани разстройства на геомагнитното поле на територията на страната, като изискванията доближиха до стойности на слаба стихия към среднощ.

Повишената слънчева интензивност на 14 и 15 февруари е евентуално да аргументи нова магнитна стихия, когато изхвърлената порция плазма ще доближи до Земята този уикенд. Очакванията са за слаба стихия, която ще завърши в границите на един-два дни, написа Блиц.
-->
Поради обстоятелството, че аномалиите в земното магнитно поле се предизвикват от слънчевия вятър - потоците заредени частици, които се изхвърлят от Слънцето и които, навлизайки в земната атмосфера, провокират токове и от там - вариации на магнитното поле на Земята, съществува опция да се дефинира степента на смутеност на земното магнитно поле от параметрите на слънчевия вятър.

Това се оказва допустимо заради съществуването на настоящи данни получавани от стационарен сателит отвън земната атмосфера Advanced Composition Explorer (ACE).

Разработената от колектив на Геофизичен институт - Българска академия на науките методика разрешава да се пресметна една приблизителна оценка на показателя Kp, наречена Kpm по тези данни, които са налични всеки 15 минути, която се разгласява автоматизирано в актуалната Интернет - страница.

Доверителният период на тази стойност при възможност 50% е 0.63. Публикува се и прогнозната стойност за идващите 6 часа от настоящия миг. Прогнозата се пресмята въз основата на държанието на геомагнитната интензивност през миналите две денонощия по метода на Винер - Хопф.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР